Casa do Rio

Boutique Bed & Breakfast

Programma Detoxweek

Bij aankomst op Casa do Rio, wordt er in de avond gezamenlijk een lichte maaltijd gegeten met salade en wat rijst.  Probeer na aankomst en het inchecken in je appartement in alle rust door te brengen. Er is in de omgeving veel ruimte om te genieten, bij het zwembad of op een terras en het terrein nodigt je uit tot onderzoeking.        Op de eerste avond krijg je een kort persoonlijk gesprek met een van onze begeleidende coaches, waarin je persoonlijke intenties en motieven om deel te nemen aan deze  vastenkuur kunt bespreken. Voor ons, als begeleidend team, is het van belang te weten waar je de accenten legt en wat van belang is om je optimaal te kunnen ondersteunen. Denk hierbij aan specifieke lichamelijke klachten of een recent ingrijpende gebeurtenis in je leven.  Aan het einde van de eerste avond is er een diepe ontspanningsoefening zodat je alle reisperikelen achter je kunt laten en echt kan aankomen op je bestemming in Portugal.                                                                                                                                                     De eerste volle dag,                                                              is een gezamenlijke mildvastendag. Na het ontbijt is er yoga/meditatie. In de loop van de dag ga je samen met de Ayurvedisch massage therapeut in gesprek over je persoonlijke constitutie die een rode draad zal vormen bij het optimaliseren van je persoonlijke vastenkuur. Vervolgens krijg je een deel “Abyangha” massage met olie.  Geniet verder op deze dag van de schittende omgeving , het zwembad en de uitzichten. Doe het vooral rustig aan zonder grote inspanningen.  

 Dag 3 tot en met 6 van de kuur.   

Voor wie de sapvastenkuur gaat volgen is de 2e volle dag de eerste dag zonder vast voedsel.  Je ontvangt, indien je dit wenst, in de vroege ochtend een Ayurvedische darmspoeling “Basti”.                                                                                      Nahet ontbijt is er yoga/meditatieJe lichaam zal door de mildvastendag en je voorbereiding thuis misschien al anders aanvoelen. De moeilijke fase wordt ingeluid wanneer je lichaam overschakelt op de spaarbrander. Dat kan vandaag of op de 3de dag zijn.      Wat kan je verwachten?  Vermoeidheid en een hongergevoel,  lichte tot matige hoofdpijn, duizeligheid door schommelingen in de bloedsuikerspiegel en bloeddruk, de vrijkomende gifstoffen kunnen pijn veroorzaken in spieren en gewrichten.  Sta je lichaam toe de omschakeling te maken. De verschijnselen zoals omschreven zijn normaal en door veel water te drinken help je het lichaam de gifstoffen sneller af te voeren. Vanaf de derde volle dag.                      Langzamerhand zul je merken dat je lichaam zich begint aan te passen aan de nieuwe situatie. Je krijgt meer energie en dat geeft een prettig gevoel.  Wanneer de energie terugkomt, stabiliseren zich de emoties en voel je jezelf mentaal weer sterker. Op deze dag maken we een wandeling door een mooi natuurgebied. Een uitstapje die je de nodige afleiding zal geven en tevens een weldadig effect heeft.  Op dag 6 gaan we kayaken op de rivier de Mondego. Een schitterende tocht door de vallei richting Coimbra.

Ondanks dat je jezelf beter zult voelen, blijft het van belang veel te drinken. Je ontvangt van ons per dag 2 flessen mineraalwater van 2 liter elk. Je kunt zo zelf bijhouden hoeveel water je gedronken hebt.    

 Zelf uw sappen kiezen 

 Het volgen van een sapkuur betekent nogal eens sap drinken dat je niet lekker vindt. Over smaak valt natuurlijk niet te twisten, maar we gaan de kans dat dit gebeurt minimaliseren.  U krijgt bij ons de mogelijkheid zelf uw sappen te kiezen. Daarbij zorgen wij ervoor dat  u ter plaatse kunt lezen welke sappen vanuit Ayurvedisch perspectief bij u passen.  

 De mildvastenkuur 

De mildvastenkuur verschilt in opzet en programma niet veel van de sapvastenkuur.  Er zijn veel redenen waarom het aan te raden is geen sapvastenkuur te volgen. Een ervan is dat mensen het niet kunnen opbrengen uitsluitend te drinken. Welke omstandigheden daaraan ten grondslag liggen doet eigenlijk niet ter zake.                                                             Wie voor een mildere vorm van vasten kiest, geeft het lichaam de kans om niet in paniek te raken en rustig aan te ontgiften. Mildvasten, waarbij rijst, groenten en fruit wordt gegeten, is een uitstekende manier om het lichaam te zuiveren van haar overtollige afvalstoffen.  Ayurveda raadt sommige type mensen af om een strenge sapvasten kuur te volgen. Zo wordt het voor mensen met een dominante Vata constitutie sterk afgeraden. Een mildere vorm is wel geschikt.  Waarom? Vata staat in Ayurveda voor de elementen lucht en ether. Mensen van het Vata type zijn doorgaans erg mager en zijn minder geaard. Ze hebben vast voedsel nodig om goed geaard te blijven.  Wanneer Vata niet te dominant aanwezig is kan je samen met de Ayurvedisch therapeut bekijken wat voor jou de meest optimale vorm van vasten kan zijn.  

 Dag 7, Stoppen met het vasten. 

Denk niet dat je op de laatste dag van de kuur direct over kunt gaan op een normaal voedingspatroon. In een week tijd heeft het lichaam zich aangepast, zijn je darmen als die van een baby.  Wanneer de vastenkuur in Portugal tot een einde komt,  is het belangrijk je voedingspatroon langzaam op te bouwen. Een algemene regel is dat de tijd van opbouw minimaal gelijk is aan de helft van het aantal dagen vasten.  Na een week vasten dus ongeveer 3 tot 4 dagen.  

Persoonlijk advies voordat je naar huis gaat.  Op de voorlaatste dag van de kuur zullen wij je adviseren over de wijze waarop je het best je voedingspatroon kunt opbouwen. Over de opbouwfase wordt algemene informatie gegeven en als suggestie krijg je een opbouw schema mee naar huis. In een persoonlijk nagesprek staan we verder nog stil bij je persoonlijke situatie..  Wanneer je het advies opvolgt, zul je nog lang profijt hebben van de effecten van de reinigingskuur.